Kalliit käytetyt vaatteet

Oletteko jo kauhistuttaneet itsenne ja samalla saaneet tulen pyrstön alle IPCC:n ilmastoraportilla? Toivon että kyllä. Vaatteiden osalta, mikä nyt siis on se aihe mistä minä tieden eniten ja voin syvimmällä kokemusen rintaäänellä puhua, tärkein ilmastoteko on pitää vaatteet käytössä mahdollisimman pitkään. Käytännössä se on esim. käytetyn vaatteen hankkiminen uuden sijaan. Tähän on oikein rahallisetkin perusteet, kun käytettynä on yleensä varaa paljon laadukkaampaan kuin uutena olisi. (Minulla ei mitenkään olisi varaa näihin silkki- ja kashmirvaatteisiin, jos ostaisin aina uutta. Olis aikalailla kökköpuuvillasekoite- ja akryylilinjaa tällä budjetilla…)

Mutta tämän sanottuani, pääpointti käytetyn vaatteen hankkimisessa sen enempää kuin uudenkaan ei pitäisi olla hinnassa. Vaatteella pitäisi ihanteellisesti olla itseisarvonsa. Laadukas ompelutyö ja hyvä materiaali ei arvoaan menetä sillä, että on tehnyt kierroksen jonkun toisen vaatekaapissa (sama juttu kuin esim arvometallien kanssa, niillä on arvo itsessään). Olen tässä jutellut erittäin hyvää vintageputiikkia pyröittävän ystäväni kanssa ja kuullut että paljon käy väkeä valittelemassa hinnoista. Aina ei tietenkään ole välittömästi varaa just siihen mikä olisi paras ja kivoin. Vika ei kuitenkaan ole silloin yleensä tuotteen hinnassa vaan oman kukkaron toivottavasti väliaikaisessa tyhjyydessä.

Tässä huiskien ommeltujen ja löperöistä, pian nuhjuuntuvista kankaista tehtyjen vaatteiden ajassa pitäisi suorastaan palvoa asiantuntijoita, jotka seulovat valtavista käytettyjen vaatteiden läjistä kuluttajan helposti ostettavaksi sen mikä on oikeasti hyvää ja arvokasta. Siihen menee aikaa ja vaivaa ja tämän ammattitaidon hankkiminen on pitkällinen prosessi, josta sitten asiakas maksaa boutique-tyyppisen vintageliikkeen vaatteen hinnassa. Kirppikseltä _voi_ löytää vastaavanlaisen paaaljon halvemmalla, mutta sitten joutuu itse olemaan oma asiantuntijansa, ja käyttämään tuntikausia omaa aikaansa osuakseen juuri siihen herkkuun. Hinta lisäksi auttaa fokusoimaan siihen, mikä on oikeasti itselle se tärkein hankinta. Käytettyä ja uutta ei sitäpaitsi pidä vertailla sokkona keskenään, vaan samanlaatuista käytettyä uuteen vastaavaan. Käsinkirjottu silkkipusero maksaa ehkä vintageliikkeessä neljäkymppiä, mutta selvitäppä paljonko yhtä hyvä maksaisi uutena jos sellaista edes mistään saisi! Minimissäänkin satasia!

 

Jos haluaa nopeasti ja hyvän, se ei voi olla halpaa. Jos haluaa halvan ja hyvän, sitä ei saa nopeasti. Jos ei halua hyvää, saa minulta läpsäytyksen märällä sukalla.

4 thoughts on “Kalliit käytetyt vaatteet

  1. Vähitellen on oppinut arvostamaan kestävää ja parempi laatuista vaatetta, myönnän ettei näin ole aina ollut. Tätä nykyä onneksi toisin, oliko sinulla jossain listaa hyvistä liikkeistä missä käydä? En ole Helsingin seudulta, joten skene on sillä tavalal vieras ja muutenkin vielä aloittelija tällä saralla.

    Like

  2. Huhuu, onhan blogi vielä hengissä? (: Koko vuoden olen mielenkiinnolla odottanut postausta vuoden 2018 vaatehankinnoistasi, mutta ei ole harmikseni näkynyt! Listauksesi ovat nimittäin aikoinaan innoittaneet minutkin listaamaan ylös kaikki vaatehankintani ja se on kyllä ollut silmiä avaavaa.

    Like

  3. Olet perustellut mielestäni huolella sen, miksi laadukkaat käytetyt vaatteet maksavat hieman enemmän. Olen itsekin alkanut kiinnostua yhä enemmän kierrätyksestä. Arvometallit muuten kannattaa myös kierrättää.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s