Vaatekulut 2017

Jo vuosien ajan olen pitänyt kirjaa vaatekuluistani. Se on ainoa tapa olla mitenkään selvillä siitä rahamäärästä, jonka pukeutumiseen kuluttaa ja siitä vaatemäärästä, joka kaappiin vuoden kuluessa kertyy. Muistiinpanoihin pohjaamaton itsearviointi on todella hataraa – totuus, joka selviää vain kirjanpitoa kokeilemalla.

Vuotuinen vaatebudjettini on 1000€. Kirjanpidon alkuvuosina käyttämäni summat menivät reilustikin suunnittelemani budjetin yli, viime vuosina olen pysynyt juuri määräämässäni summassa. Tonni voi kuulostaa paljolta, mutta jaettuna vuoden mittaan ei johda valtaviin vaatemääriin. Tonnilla saa hankittua sukkia, alusvaatteita ja muuta kulutustavaraa vuoden tarpeiksi, muutaman kallimman kestohankinnan ja loput tarpeelliset/hauskat kirppiksiltä.

Varoitus! Seuraa yksityiskohtaista analyysiä vaatehankinnoistani.

Vaatekulut 2017

Kursiivilla pesula- ja suutarikulut
Lihavoituna uutena ostetut vaatteet
Loput käytettynä hankittua/saatua/itsetehtyä
(suluissa seltyksiä ja tarkennuksia)

Tammikuu
Siskolta kaulakoru lahjaksi 0 €
Pulkkamäkihaalarit Reccistä 16 €
Siskolta hänen dyykkaamansa villakiltti 0 €

Helmikuu

Maaliskuu
Nailonsukkikset ja harmaanruskeat sukkikset Sokokselta 36 €
Mustat sukkikset Seppälästä 10€
Beiget Atlas-villasukat Kierrätyskeskus 0,75€
Mustat sukkikset Lindexistä 12 €
Wolfordin nudet verkkosukkikset 27 €
Kaksien saappaiden korjaus 55€

Huhtikuu
Kaksien kenkien suutarointi 25 €
Kaksi t-paitaa, silkkihuivi ja musta neuletakki Reccistä 18 €
Jane Marplen hame 267 €
Beige olkihattu 65 €
Musta olkihattu 15 €

Toukokuu
Jane Marplen monogrammikoru (käytetty) 9 €
Valkoista puuvillasifonkia 12 €
Keeppi mustaa pitsiä second-hand-kaupasta 10 €
Kolmet sukakkeet 10 €
Rusehtava silkkineulosmekko Kierrätyskeskus 0€ (> muokattu yöpuvuksi)

Kesäkuu

Heinäkuu
Ompelin mustan mekon 0€
Helmikirjottu kaulusasia + alppijääkärin lasit kirppikseltä 3,5€

Elokuu
Ompelin tähtiviskoosipuseron saadusta vaatteesta 0€
Ompelin ilmaislaaripaidoista pöksyt 0€
Worldcon-volunteer t-paita 0€
Cupro-toppi Fidasta 0,2€
Sinivihreän korin uudelleensangoitus 45€
Mustat pitkät käsineet Fidasta 3,5 €
Sininen oversize neule UFFista 13 €
Välikausitakki Taukosta 111€

Syyskuu
Lyhythihainen kaurapuuroneule Hämeenlinnan Bohosta 18 € (neutraali perusneuleeni alkoi olla hiutunut, tämä korvasi sen)
Harmaanvihreä aluspaita kierrätyskeskuksesta 0€
Ilmaislaarineuleesta harmaa hame 0 €
Kumpparit kierrätyskeskuksesta 9€ (edellisiin tuli halkeama)
Tweed-hameen pesetys 10 €

Lokakuu
Melkein musta t-paita vaatteidenvaihtotapahtumasta 0€
Rintaliivit Funky ladysta 80€
Silkkialushame ja -toppi lahjaksi kaverilta 0€
Valkoinen silkkipaita Frida Marinasta 7 €
Strassikoru Frida Marinasta 10€ (ilmeisesti 20-luvun kengän irtoklipsi! Tosi kaunis!)

Marraskuu
Alushousut Funky Ladystä 32 €
Harmaat villasukkahousut, mustat sukkahousut ja harmaat ylipolvensukat Stockalta 71€
Sandqvistin laukun korjautus 12€ (Sandqvistin laukuissa on hyvä nahka mutta onnettomat metalliosat, ärsyttävää)

Joulukuu
Ystävältä lahjaksi valkoinen pitsineuletakki 0€
Harmaanruskea baskeri kierr. keskuksen ilmashuoneesta 0€ (kadonneen Samuji-pipon tilalle)
Harmaat Transpareze sukkahousut 14,9 €
Valkoinen viskoosipusero Milano Italy 80€ (tv-esiintymistä varten – edellinen vastaava oli kainaloista puhki, ja vaikka kuinka rakastan parsimista, en halua olla parsintakainalo valtakunnallisessa tv-lähetyksessä. Tässä puserossa viehätti erityisesti skarppi silitystyö ja hillitty kudottu pilkkukuviointi. Valmistettu Turkissa, mutta valmistusolosuhteet luvattiin noudattavan eurooppalaista tasoa.)

Yhteensä kaikki 1107,85€
Ostokset 958,85€
21 uutena ostettua vaatetta (sisältäen myös sukkahousut, alusvaatteet jne)

Parhaan hankinnan palkinnon saa Taukon välikausitakki. Tyhmimmäksi osoittautui UFFilta ostettu puuvillaneule, josta piti tulla kiva oloiluvaate, mutta aina se vaan jää roikkumaan rekkiin. Teen siitä ehkä jotain muuta, koska materiaali on kiva. Täydellisiä mustia puuvillasukkahousuja ei lopetetun Vogue Luxe Cottonin tilalle ole löytynyt, vaikka olen kokeillut yhtä sun toista merkkiä. Vinkkejä otetaan vastaan.

Vuoden alussa tulin Arkijärjen Jennin ostolakkohaasteesta innostuneena luvanneeksi etten osta uusia vaatteita (pl sukat ja alusvaateet). No, siis nyt kävi niin että jossain vaiheessa unohdin koko asian ja muistin sen vasta tätä kirjoittaessani… Noloa. Sori. Pääpiirteissään ostokset ym on kyllä olleet hyvin tarpeella perusteltavissa, vaatevarastoni kun on tätä nykyä sen verran niukka, että jonkun vaatteen kuluttua puhki se on korvattava uudella. Suurin osa tämän vuoden hankinnosita on jotain poisheittokuntoon tai ainaki enää mökkikäyttöön kelpaavaksi kulunutta korvaavaa. Muuuttaaaa kyllä joukkoon on mahtunut ns hemmotteluhankintoja ja esim asusteita ja koruja, jotka nyt eivät juurikaan kulu. No, opin tästä sen että ehkä en enää tee vastaavia lupauksia!

Kallein hankinta
oli Jane Marplen hame Japaninmatkalta. Tämä vaatemerkki on suosikkini – ainoa vaatebrändi, joka herättää minussa erityisiä intohimoja. Laatu on yleensä kohdillaan: 2007 ostamani villatakki on edelleen käytössä ja hyvässä kunnossa. Joka kerta kun käyn Japanissa,  siis n. 5 vuoden välein, ostan jonkin JM-vaatteen. Käyn aina Harajukun Laforet-tavaratalon myymälässä, jossa minulla on oma henk koht myyjätär! Hän muistaa, mitä olen aiemmin ostanut ja tervehtii nimeltä, vaikka en siis ramppaa kaupassa joka viikko. Ihan tosi, japanilaista palvelua on vaikea ylittää.
Hame ei korvannut mitään poistunutta vaatetta, se oli silkka luksushankinta. Käsinommellut hakaset! Sirosti hulmahteleva ohut toimikassidoksinen cupro-puuvilla-sekoite! Hengittävä, liukas cuprovuori! Vaaleanpunaisen sävy, joka ei ole liian imelä!

Screen shot 2018-01-21 at 13.34.35

Myyjätär Yuko ja se suomalainen JM-fanityttö.

Screen shot 2018-01-21 at 13.34.00

Tämän hameen ostin. Siinä on ihana purnukka- ja konvehtiprintti.

Toinen iso hankinta oli Taukon musta välikausitakki. Se oli impulssiostos. Olin kaupassa ystäväni seurana, ja sovitin huvikseni yhtä takkia. Siinä oli shaalikaulus, taskut just kivasti käsien kohdalla ja se oli päällä erinomaisen mukava ja näytti sitäpaitsi todella tyylikkäältä. En halunnut riisua sitä joten ostin sen. Se olikin päälläni melkein joka päivä syksyllä. En ole vielä päättänyt pitäisikö tämän takin myötä hyvin vähälle käytölle jäänyt aiempi välikausitakki laittaa kiertoon. Olen pitkään fanittanut Taukon tyyliä ja ideologiaa (pesuloiden positotekstiilien muokkaaminen vaatteiksi), aiemmin vain en ole löytänyt heidän mallistostaa mitään minulle sopivaa.

Japaninmatkalta sain kaksi uutta mieleistä kesähattua, niin että pystyin hylkäämään epäsiistiksi kärsiytyneen olkihatun mökille laiturilököilyyn ja lahjoittamaan kaverille toisen, joka ei ollut oikein imartelevan näköinen.

Pari vaatetta ompelin itse;
simppelin mustan kesämekon, kaverilta saadusta viskoosimekosta puseron, kierrätyskeskuksen ilmaislaarista otetusta neuleesta hameen ja ilmaislaaritrikoista shortsimaiset pöksyt. Niinikään ilmaislaarista löytyneestä oudon säkin muotoisesta mutta ihanan tuntuisesta silkkineulosmekosta fiksasin yöpuvun. Uskomattoman hemaisevasta käsinkudotusta irlantilaisesta tweedistä tehty rumanmallinen takki (ilmaislaarilöytö) on hitaasti muokkautumassa keepiksi, jos saisin sen vaikka kevääksi valmiiksi…

Screen shot 2018-01-21 at 13.36.25

Tälle vuodelle toiveissa
olisi hyvälaatuisen, ohuen mustan neuletakin löytäminen (ostin väliaikakäyttöön Reccistä melko ankean viskoosi-polyamidisekoitteisen jonka aion heivata heti kun löydän paremman). Uudet kesäkengät on melko pakkohankinta, vanhat alkavat olla varsin eläneitä. Uusi kori – tilava mutta ei jättimäinen jonka voi ripustaa pyöränsankaan ja tehty eettisesti ja sekä lyhyet että pitkät hyvin kiinnitetyt kahvat mieluiten nahkaa ja luonnonvärinen ja kaunis – jos tulee vastaan niin ostan. Niin ja alusvaatevarastoa pitää päivittää. Muuta nyt ei tule mieleen, mutta aina sitä jotain ilmenee. Ainakaan en lupaa olla hankkimatta mitään uutta.

Kohtuutta sen sijaan aion jatkaa, kuten myös nirsoilua, kangasnipotusta ja hankalien kysymysten esittämistä vaatemerkeille.

9 thoughts on “Vaatekulut 2017

 1. Hei Rinna,
  Kiitos blogistasi!
  Innostuin viime vuonna blogistasi ja otin mallia vuosikirjanpidostasi ja kirjasin omat hankintani viime vuoden ajalta. Ihan kaikki ostokset eivät ole menneet suunnitelmien mukaan, virhehankintoja tuli tehtyä ja laitoin niistä kiertoon / myyntiin jo saman vuoden aikana. Innostuin myös korjauttamaan hyväksi havaittuja housuja niin että vyötärö ei enää kiristä. Parasta antia listauksessa oli kuitenkin tietoisuus siitä mitä on hankkinut ja todennus onko hankinnat olleet järkeviä. Jatkan myös tänä vuonna! Nyt vaatekaappi on hyvällä mallilla ja mitään hankittavaa ei oikeastaan ole. Saa nähdä miltä 2018 listani näyttää ensi tammikuussa.
  Mukavaa vaatevuotta 2018!
  Hanna

  Like

  1. Kiitos ja samoin! Mainiota kuulla, että vuosikirjanpito on toiminut sinulla(kin). Se on mielestäni yksi tärkeimpiä jos ei peräti tärkein väline hyvän mielen vaatekaapin aikaansaamisessa. Kestää aikansa, että oppii jo hankintahetkellä arvioimaan minkälaiset hankinnat ovat oikeasti toimivia, ja hankittujen vaatteiden listaukset ovat siinä suurena apuna.

   Like

 2. Tosi mukava lukea tätä vuosittaista vaatepäivitystä. Minusta ostoksesi vaikuttavat tosi harkitulta.

  En ole käynyt vielä läpi omia ostoksiani, mutta nolompaa settiä se on. Ostan kirppikseltä liikaa vaatteita unelmaminälleni ja mielikuvituselämääni. Miten tyhmää! Ihme kyllä, vaatekaupoissa en moiseen sorru. Ehkä halpa hinta ja ainutkertaisiuden harha sokaisevat.

  Like

  1. Mukava kuulla sinusta taas! Kirppisostokset ovat hankalia hallittavia koska nehän ovat todellisuudessakin ainutkertaisia, nyt se on siellä ja huomenna luultavasti ei – mutta itse pääsin tästä kohtuullisen hyvin eroon vietyäni aikahyviä-mutakuitenkinliianhuonoja ja unelma-Rinnan vaatteita kirppikselle/kierrätyskeskukseen takaisin. Ainakaan juuri samaan soopelinmetsästys-naamiaistanssiaisiin tarkoiettua asua ei tarvitse enää uudestaan hankkia…

   Like

 3. Tonni vuodessa on musta ihan älyttömän paljon!
  Itse en osta uusia vaatteita juuri lainkaan, paitsi sukat, alusvaatteet, ehkä pari vaatetta.
  Vietin vuoden 2016 täysin ostamatta uusia vaatteita, helppoa kuin heinänteko eikä tee edelleenkään mieli kierrellä kaupoissa vaatteita ostellen, pois lukien kirppikset😉

  Like

  1. Viimeisin lukemani tieto keskiarvovaatekuluista vuodessa Suomessa on jonkun verran yli 800 euroa. Tonni on sen yli, mutta se sopii minulle, koska minulla on kallis maku. Hätätapauksessa pärjäisi vähemmälläkin, onneksi ei ole pakko!
   “Itse en osta uusia vaatteita juuri lainkaan, paitsi sukat, alusvaatteet, ehkä pari vaatetta.” > sama täällä, esim viime vuonna ostin uutena kaupasta pl sukat ja alusvaatteet yhden takin, yhden hameen, yhden puseron ja kaksi hattua. Kun suurimman osan vaatteista hankkii käytettynä edullisesti/ilmaiseksi, jää budjettiin väljyyttä hankkia uudet vaatteet intohimon eikä hinnan edullisuuden perusteella.

   Jos vaatevarasto on kohtuullisen suuri, voi olla vuoden ostamatta uusia vaatteita, mutta jos minä en hanki vuoteen vaatteita olen vuoden lopussa aikamoinen resupetteri… tiettyyn pisteeseen asti voi korjailla, ja korjaankin, mutta en ole halukas riskeeraamaan esim ammatillista elämääni silmiinpistävän rupsahtaneilla vaatteilla.

   Like

 4. Ihana tuo hame ja upea mitta! Nämä vaatekulupostaukset on minusta aina yhtä himottavia. Mun vaatetouhu vähän räjähti käsiin viime vuonna raskauden ja vauvan myötä, lopetin jossain vaiheessa hyvin alkaneen ostojen kirjauksenkin. Täytyy ehkä silti katsoa, mitä tuli merkittyä ylös…

  Hyvä pointti on tuo edellisessä kommentissa toteamasi, että vaateostostarpeeseen vaikuttaa lopulta aika paljon vaatevaraston koko. Kun olen itse vähentänyt omistamaani vaatemäärää, niin olen kyllä huomannut myös eräiden lempivaatteiden kuluvan. Pieni ongelma ovat minusta ne jo parhaan teränsä menettäneet vaatteet, jotka ennen ovat olleet sitä esiintymisiin sopivaa kategoriaa (siis just tällaiset joista tyyliin kainalo parsittu eikä siksi enää kelpaa mihin tahansa). Ne jäävät helposti seisomaan kaappiin, kun ei niitä sitten tuu käytettyä niin paljon, jos eivät enää palvele tarkoituksessaan.

  Like

  1. Aa, kiitos! Olen todellakin viime vuoden aikana lämmennyt puolisääreen ulottuville hameille, polvimittaiset alkavat jo tuntua melkein liian lyhyiltä 😀
   Puolikuntoisten vaatteiden ongelmaa en ole täydellisesti onnistunut ratkaisemaan. Osaa käytän kotivaateina, osa päätyy mökille, mutta todella loppuun kuluttaminen on työn ja tuskan takana. Yhdestä kainaloreikäisestä paidasta ompelin lapsen kanssa pehmoheijastimia, joistan tulee rättejä, mutta kotivaatekategoriaa on kyllä enemmän kuin tarpeeksi. Matonkuteet olisi ihan hyvä vaihtoehto, jos vain kutoisi ja mattoja tarvitsisi!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s