Laatuvaatteista televisiossa

Screen shot 2017-12-12 at 12.55.01

Olin Ylen Aamu-tv:ssä puhumassa lyhyesti vaatteden laadun tunnistamisesta (linkki Aareenaan). Olen sanomattoman iloinen, että tämä aihe on selvästi nyt nousemassa yleiseen keskusteluun. Vaikuttaisi siltä, että 90-luvulta asti kestänyt pikamuodin halpuushuuma ja suuren valikoiman & nopean vaihtelun positiiviset puolet on käyty läpi. Tai ainakin on saavuettu laadun pohjataso, jonka alle mennessä mikään hinnanhalpuutus ei enää kompensoi.

– Tietysti eniten kuluttajaa kiukuttaa, jos kallis tuote osoittautuu huonoksi. Viimeksikuluneet vuosikymmenet on ollut jokseenkin tavallsita, että hyvälaatuisilla tuotteilla maineen luonut vaatemerkki sirtyy käyttämään halvempia, huonommin kestäviä materiaaleja ja nopeampia, kehnompia valmistusmenetelmiä. Tämä on taloudellisesti mielekästä, sillä merkittävä osa kuluttajista ei esim. jaksa tai kehtaa reklamoida kehnosta vaatteesta, puhumattakaan tilanteesta jossa vaate ei ole kovin hyvä, mutta ei niin selvästi huonokaan, että siitä oikein osaisi valittaa. Joten vaatemerkin kannattaa ratsastaa vanhalla maineella, mutta nipistää tuotantokustannuksista. Pitkän tähtäimen suunnitelmana ei ihanteellinen – jossain vaiheessa markkinoinnilla ei voi enää paikata odellisen laadun puutetta – mutta kyllä sillä aika mona vuotta porskuttaa. Ja kun kaikki tekevät samaa, keskimääräinen laatutaso laskee ja kuluttajien odotukset myös.

Vika ei tosin ole yksin siis vaatemerkkien ahneuden vaan myös kuluttajien, jotka ovat tottuneet halpoihin vaatteisiin ja pitävät mitä hyvänsä yli 30 euroa maksavaa riistohintana…

Kuitenkin, jonkinlaisen paradigmanmuutoksen äärellä tässä saatetaan olla. Kun vaan saataisiin epämääräinen käsite ‘laatu’ aukikirjoitettua niin, että sitä voisi selvästi mitata ja vertailla!

One thought on “Laatuvaatteista televisiossa

  1. Kiitos vinkistä, hyvä pätkä. Minäkin toivon ja ounastelen, että pikamuodin terävin huippu olisi ohi.

    Muistelin jostain lukeneeni, että sinulta olisi ollut tulossa uusi kirja, jossa kerrottaisiin vaatteen laadun tunnistamisesta, mutta pitääkö tämä paikkansa?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s