Mikromuovit pesuvedessä

huiligoeslive

Huili-lehden järjestämässä vesiteemaisessa tapahtumassa tekstiilistä kiinnostuneelle oli kaksikin tärppiä: farkkujen valmistukseen tutustuneen Kaisa Viitasen esitys sekä Mari Koistisen haastattelema mikromuoveja Suomen vesistöissä selvitellyt tutkija Samuel Hartikainen. Oli siellä muustakin puhetta, mm ruuan vesijalanjäljestä ja JärkiSärki-maistelupiste!

jarkisarki

Hartikaisen sanomisista mieleen jäi erityisesti se, että mikromuovien sijaan voisi alkaa puhua mikroroskasta – esim. tekstiilikuituja löytyy mikromuoveja etsittäessä, eivätkä ne kaikki suinkaan ole synteettisiä. Osa on ihan luonnonkuitujakin, mutta ne eivät jostain syystä ole maatuneet kuten luulisi, todennäköisesti käytetyistä värjäys- ja muista kemikaaleista johtuen. Tästä kaksi johtopäätöstä:

  1. Tekstiiliteollisuudessa (ja muussakin teollisuudessa!) käytettäviä kemikaaleja pitäisi tutkia enemmän tästä näkökulmasta, siis miten ne vaikuttavat vaikkapa pieneläimistöön & materiaalien maatumiseen.
  2. On entistä enemmän aihetta suhtautua skeptisesti kuvitelmaan ja väitteisiin siitä, että luonnonkuidut ovat lähtökohtaisesti luontoystävällisiä. Maatuminen luonnonkuituisen vaatteen mahdollisena loppukohtalona on kyseenalainen juttu, jos se ei ensinnäkään maadu ja jos maatuu, sen sisältämät kemikaalit ovat sellaisia, että niitä ei kukaan halua ruokakasveihinsa. Pellavaa, puuvilla, villa jne voisi silputa biojätteeseen, jos vain tietäisi tosiaan varmaksi että sitä ei ole värjäty tai muuten kemiallisesti käsitelty. Ja miten sen tietäisi? Vaadin INCI-listat myös tekstiileihin!!

Myös Uusiouutisissa oli juttu mikromuoveista. Pökerryttävin löydös on ehkä se, että mikromuoveja löytyy paitsi vesistöistä myös ilmasta ja jopa sadepisaroista. Jutussa mainitaan tutkimus, jossa Pariisin sateesta etsittiin ja löydettiin mikromuoveja. Mikromuovit ovat levinneet muovin sangen lyhyen olemassaolon aikana kaikkialle Maapallolla, jopa napa-alueille.

EU-rahoitteinen projekti Life+ Mermaids selvittelee nimenomaan tekstiilimikroroskan vesistöön pääsyn estämistä, sekä pesukoneiden filtterien kehittämisellä että itse tekstiilien ominaisuuksia parantamalla. Auttaisivatko kuitukarkulaisuuteen resiinit, silikoni-makroemulsiot tai muut keinot? Vastauksia ei vielä ole, mutta ainakin niitä yritetään saada aikaan.

screen-shot-2016-10-18-at-16-51-18

Kuva http://life-mermaids.eu/en/preliminary-steps-in-the-implementation-action/

Tutkimusta tarvitaan siitäkin, vaikuttavatko pyykkäystavat tai -aineet mikrokuitujen irtoamiseen. Tuore tutkimus (U. Pirc, M. Vidmar et al) kertoo että “Use of detergent and softener did not significantly influence emission. Release of fibers during tumble drying was approx. 3.5 times higher than during washing.” eli tämän tutkimuksen mukaan pesuaineen tai huuhteluaineen valinnalla ei ole juuri väliä, sen sijaan rumpukuivausta annattaisi välttää. Mutta tämä ei ole kovin laaja tutkimus, vastakkaisiakin näkemyksiä esim. huuhteluaineen vaikutuksesta olen nähnyt (peräti molempiin suuntiin: tämä tutkimus sanoo huuhteluaineen lisäävän mikrokuitujen irtoamista, täällä taas huuhteluainetta suositellaan mikrokuitujen irtoamisen ehkäisyyn!).

Vesistö- ja rantatutkimuksissa löytyy eniten polyesteriä ja akryyliä. Polyester ei ole mikään ylläri, koska se on puuvillan ohella yleisin tekstiilikuitu. Akryylin osuus maailman kuitukulutuksesta sen sijaan on suht pieni, joten akryylitekstiileistä täytyy irrota kuituja oikein urakalla.

Mikrokuituroska on niin vähän aikaa sitten havaittu ongelma, ettei oikein vielä ole mitään selvää neuvoa huolestuneille kuluttajille, muuta kuin ÄLÄ YLIPYYKKÄÄ. Se on muutenkin pätevä ekologinen neuvo. Mitä materiaaleja kannattaisi valita jne on vielä aivan epäselvää, pitää odotella tutkimustuloksia. Mutta tuuletus pyykkäämisen sijaan aina kuin mahdollista, niin ainakin estää omalta osaltaan mikrokuitujen joutumista vesistöihin.

2 thoughts on “Mikromuovit pesuvedessä

  1. Mahtavaa, että sulla on uusi blogipohja ja -nimi! 🙂 Oonkin välillä miettinyt, että sut pitäis olla helpommin löydettävissä vastuullisen pukeutumisen asiantuntijana. Onnittelut siis uuden blogin johdosta! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s